Battle der gerijpte puurheid

BBQ

De laatste battle van het eerste kwartaal, een dry aged editie. Contre filet West-Vlaams van Dierendonck tegenover een Montbeliard uit Frankrijk.
Wie wint deze gerijpte slag?

Contre filet West-Vlaams rood

Het Belgisch rood rund, of het West-Vlaams rood ras, heeft een lange geschiedenis. Het gaat terug tot het Casselse rode vee dat in de 18de eeuw een voor die tijd vrij homogene populatie uitmaakte in Frans-Vlaanderen en het Belgische West-Vlaanderen langs de Franse grens. Het ras raakte verspreid over de hele provincie West-Vlaanderen.
Toen het West-Vlaams rood rund aan het eind van de jaren tachtig werd geselecteerd in een melktypische richting, zijn sommige fokkers binnen het ras juist in de vleesrichting gaan selecteren. In 1979 is er dan ook een afzonderlijk hulpstamboek opgericht voor het vleestype.

Deze 38 dagen gerijpte Dienendonck steak, werd gekocht bij AD Delhaize Waregem.
Voor Dierendonck zijn ambacht, terroir en passie sleutelwoorden. Ze maken dat ze zijn wie ze nu zijn: beenhouwers in hart en nieren.
Met respect voor dieren, de natuur en liefde voor de smaak. Dit zijn de waarden en normen waar Dierendonck voor staat.
Dierendonck is een familie van slagersambacht.

Een gerijpt stuk vlees, hoeft geen marinade. Dit kwaliteitsstuk heeft een uurtje geademd in een schaal met olijfolie, peper, zout en een takje tijm.
Daar het een iets dunner stuk was, hebben we dit 2 minuten langs elke kant dichtgeschroeid en nog 2 minuten laten garen in de Kamado Joe op 300 graden.

Montbeliard

Rood-wit bonte koe uit het Franse Jura gebergte. Is van oorsprong een melkras maar is door de sterke gespierdheid ook geschikt als vleesras. Het vlees van de montbéliard is altijd mooi dooraderd met vet en donker van kleur. De smaak is kruidig en boterachtig (door het vet).

De Montbeliard werd ons aangeraden door Slagerij Roland.
Slagerij Roland staat garant voor een groot assortiment aan producten die nagenoeg allemaal vanuit hun eigen voorraad geleverd worden.
Daarnaast garanderen ze kwalitatieve producten en een klantenservice die voor hun klanten klaarstaat.

Een gerijpt stuk vlees, hoeft geen marinade. Dit kwaliteitsstuk heeft een uurtje geademd in een schaal met olijfolie, peper, zout en een takje tijm.
Daar het een iets dunner stuk was, hebben we dit 2 minuten langs elke kant dichtgeschroeid en nog 2 minuten laten garen in de Kamado Joe op 300 graden.

Tijd om deze 2 heerlijke stukken kwaliteitsvlees te proeven. Bijgestaan door een Art Malts SV Whitlaw 2013 Single Malt Whisky, beginnen we onze smaaktest.

Stevens gedacht

Bij de eerste hap van de West-Vlaamse Rode viel onmiddellijk op hoe mals deze is. Voor zijn 38 dagen durende rijping, is dit een 'braaf' stuk vlees.
Een zachte smaak, alles mooi in balans met weinig vet. Mist wel wat de typische gerijpte aroma's.
De Montbeliard is zeer sappig, heeft een zeer volle smaak. Een zeer mooie combinatie tussen vet, vlees en rijping.
Is iets taaier dan de Dierendonck, maar zeker niet storend. Topper!

Score
West-Vlaams Rood: 85/100
Montbeliard: 90/100

Gilles' gedacht

De heerlijke echte smaak van steak valt onmiddellijk op bij de West-Vlaamse Rode. Dit is een mals stuk vlees waarbij alles perfect in balans is.
Wat wel minder opvalt, is de gerijpte smaak. Deze had ik iets sterker aanwezig verwacht bij een rijping van 38 dagen. Sowieso is dit eentje die bij elke gelegenheid past.
De Montbeliard oogt op het eerste zicht iets taaier, met meer vet. Dit vervalt direct bij de eerste hap. Wat een smaak! De rijping is aanwezig, maar niet overheersend zoals bij de Charolais. Nochtans zijn beide 5 weken gerijpt. Bij dit stuk mag je zeker het vet niet weggooien, wat een openbaring!

Score
West-Vlaams Rood: 84/100
Montbeliard: 92/100

Voor allebei is de Franse Montbeliard de uitgesproken winnaar van deze battle.
Gilles scoort met deze de gelijkmaker, het wordt nog een spannend jaar.

Meat Cowboys verdict

Met een gecombineerde score van 91/100 is de Montbeliard van Slagerij Roland deze maand onze winnaar.
De perfecte combinatie in smaak tussen vlees, vet en rijping zorgt ervoor dat dit simpelweg een topper is.

De West-Vlaamse Rode behaalt een Meat Cowboys score van 84,5/100.
Mals, fijne structuur en een authentieke steaksmaak. Hier missen we enkel de typische gerijpte aroma's.

Gallery Thumb 1 Gallery Thumb 2 Gallery Thumb 3 Gallery Thumb 4 Gallery Thumb 5